atemi-ryu-deurneU bent hier:startpagina
> Budo-disciplines > kobudo > de oude Meesters
De oude Meesters


Een bron van informatie ontbreekt meestal over de verschillende vroegere meesters, hun stijl, hun kata's en oefeningen. We mogen ook niet vergeten dat geheim moest getraind worden en soms zelfs 's nachts. Dit heeft geleid tot een moeilijke overdracht van de bestaande strekkingen of scholen om hun technieken verder door te geven aan eventuele opvolgers. We geven hierna een opsomming van enkele gekende vroegere meesters in het kobudo.

ARAGAKI
Meester Aragaki is geboren rond 1900, hij stichtte de Aragaki-Ryu stijl van de kobudo. Zijn specialiteiten waren BO en SAI.

CHINEN van YAMANI-RYU
Geboren rond 1900. Maakte uitgebreide studies van de BO technieken en maakte van hem een specialist in deze kunst. Hij ontwierp verschillende BO kata's zoals SUSHI-NO-KON, SHIROTARU-NO-KON (in Okinawa beter gekend als OGUSUKU) en YONEGAWA-NO-KON (gyaku-bo). Verschillende van zijn studenten werden later gerenomeerde karateka's en kundig in Kobudo.

CHITANAKA CHINEN

Geboren uit een arme familie op het einde van 1800. Meester Chinen kwam bij meester SUEISHI terecht en werd daar huisknecht. Na het gadeslaan van zijn meester en dit gedurende vele maanden ging hij heimelijk de lessen bekijken in de krijgskunsten. Hij probeerde in zijn vrije tijd tussen twee taken in zoveel mogelijk de geziene technieken te trainen. Uiteindelijk werd meester SUEISHI gewaar van de oefeningen van zijn huisknecht voor de belangstelling in de krijgskunsten. Uiteindelijk liet de meester zijn huisknecht toe om mee de lessen te volgen. Meester CHINEN studeerde BO en SAI en ontwikkelde later CHINEN-SHITANAKU-NO-KON een precieze kata met gepolijste bewegingen.

MATSUMURA
Een expert zowel in karate als in het gebruik van de wapens. Hij ontwikkelde een stijl genaamd de MATSUMURA-RYU

NAKANHARI-NO-JII
Een expert in kobudo waarvan de stijl al lang verloren is gegaan.

MATAYOSHI SHINKO
Stichter van de MATAYOSHI-RYU (leefde van 1888-1947). Opgevolgd door zijn zoon MATAYOSHI-SHINPO (10de dan).

AKAHACHI OYAKEI
Geboren in het midden van 1700 op het eiland YAEYAMA. Deze meester moet blijkbaar een van de beste BO techniekers ooit geweest zijn. Zijn BO erfenis is terug te vinden in de kata AKAHACHI-NO-GYAKUBO.

top pagina

DONCHI GINOWAN

Een leerling van meester SAKUGAWA. Dynamisme en kracht markeerden zijn BO en SAI technieken

MIYAZATO
Geboren op het eind van 1800. Van hem is geweten dat hij een pelgrimstocht ondernam naar China. Daar studeerde hij niet alleen "lege hand technieken" maar tevens "wapentechnieken". Hij ontwierp later na zijn reis de kata MIYAZATO-BO.

SHINKEN TAIRA
Geboren in 1890 in KUMIJIMA op Okinawa. In 1923 begon hij karate te studeren onder GICHIN FUNAKOSHI en KOBUDO onder MOUDEN YAHISHIMA. Hij verhuisde later naar IKAHO (Gunma prefectuur, Japan) waar hij zijn eerste dojo opende. In 1940 keerde hij terug naar Okinawa en opende een dojoin NAHA om daar Kobudo te onderrichten. Hij overleed in 1970.

TOYAMA
Geboren rond 1900. Meester TOYAMA stichtte een stijl met de BO genaamd TOYAMA-RYU-BO-JITSU en ontwierp de kata TOYAMA-NO-KON.

SUEYOSHI
Geboren begin 1900. Er zijn geen verdere gegevens over deze meester, alleen de uitzonderlijke kata SUEYOSHI-NO-KON.

TSUKEN
Geboren rond het einde van 1800 formuleerde een kata genaamd; TSUKEN-HANTAGAWA-NO-KON (beter gekend als TSUKEN-BO).

SUEISHI
Geboren rond het midden van 1800, leefde in SHURI op het eiland Okinawa. Hij maakte twee prachtige kata's genaamd: SUEISHI-NO-KON en SHOUN-NO-KON.

SAKUGAWA
Geboren in het midden van 1800 te suri op het eiland Akata. Hij maakte een studie van de wapensystemen in
China. Zijn enige erfenis is de kata SAKUGAWA-NO-KON.

TSUKEN KOURUGAWA

Meester in BO en SAI. Maakte de BO kata URASOE-NO-BO.
top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap