atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > wat is karate?Wat is karate?


De oorsprong van karate vinden we terug in China waar monniken van het Shaolin klooster een gevechtsmethode omwikkelden om zich tegen rovers te beschermen. Daar deze kloosterlingen geen wapens mochten dragen kwamen zij op het idee om zich met blote handen en voeten te verdedigen. Vanuit China is deze gevechtsmethode overgewaaid naar Okinawa waar zij gecombineerd werd met de plaatselijke gevechtstechnieken. Zo ontstond karate wat letterlijk 'lege hand' betekent.

Karate bestaat erin te vechten zonder wapens door gebruik te maken van alle natuurlijke lichaamsdelen zoals handen, voeten, knieën, ellebogen en zelfs het hoofd.
Gans het lichaam is daarbij in beweging en in feite geldt hier dus een complete lichamelijke opvoeding. Bij karate moet men alle spieren van het lichaam leren beheersen en controleren. Het is een uitstekende manier om zowel lichamelijk als geestelijk in conditie te blijven. Karate vraagt echter precisiewerk en vergt een grondige studie, een grote fysieke inspanning en veel doorzettingsvermogen om tot een bepaald niveau te komen.
Yoko-geri top pagina


Karate bestaat uit drie elementen die samen één geheel vormen, de drie voornaamste aspecten zijn:

  opsomming   zelfverdediging
  opsomming   lichaamscultuur
  opsomming   sport

Op hetzelfde moment dat men besluit karateka te worden, slaat men een weg in die leidt naar verrijking van het innerlijke en harding van het uiterlijke. Een karateka is iemand die diverse eigenschappen als; karakter, eerlijkheid,doorzettingsvermogen, omgangsvormen en zelfbeheersing als regel moet in acht nemen.

De twee Japanse lettertekens vormen "lege hand" (kara = leeg en te = hand) Wat je het best kunt vergelijken met het zich ongewapend verdedigen.

Zelfverdediging

Het gebruik van alle spiergroepen die het lichaam bezit komen aan bod bij een degelijke karatetraining. De complete inzet van alle spieren geven een maximum aan toepassingen en gebruik zodanig dat ook het reactievermogen en de snelheid ten top gedreven kunnen worden. Ook voor de jeugd kan karate een prachtig hulpmiddel zijn om een teveel aan energie kwijt te spelen. Doodeenvoudig men voelt zich lichamelijk fit door de intense oefeningen van het karate en het lichaam kan volledig tot ontplooiing komen.

Lichaamscultuur

Keiharde training en regelmatige oefensessies intensief uitgevoerd maken van de karateka door middel van de aangeleerde technieken een zeer te duchten tegenstander. Nochtans zal de karateka nooit zelf het gevecht uitlokken, hij zal eerder door praten of wegstappen het gevecht vermijden, indien dit echter niet mogelijk is moet hij reageren en onverbiddelijk toeslaan. Een geoefend karateka moet bij een noodsituatie onmiddellijk reageren en als het ware zijn directe reflexen (als gevolg van de intensieve training) ten uitvoer brengen. Doeltreffend bij iedere reactie is een zeer belangrijke factor ten einde een degelijke zelfverdediging uit te voeren. Kennis van gevechtssituaties in de oefenzaal aangeleerd, moeten hem hierbij helpen. Onverwachte situaties mogen de karatestudent niet van zijn stuk brengen en het denkproces van het onderbewustzijn moet in staat zijn om juist en geschikt te handelen.

Sport

Als sport heeft het karate sinds enkele tientallen jaren opgang gemaakt. Door het samenstellen van een reglementering om de kampen te beoordelen bestaan er dus sinds korte tijd wedstrijden die onder de beoordeling van een scheidsrechter kunnen gehouden worden en waarbij de controle (in't bijzonder naar het aangezicht) een grote rol spelen. Het gebruik maken van de diverse hand- en beentechnieken, afweren, ontwijken, tactiek, de juiste timing en het respecteren van de juiste afstand moeten de deelnemers toelaten om een degelijke kamp te houden.
top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap