atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > trainingsmateriaalHet trainingsmateriaal


De effectieve instrumenten die nodig zijn om de karateka zijn training te vervolledigen zijn in de meeste dojo's beschikbaar, doch het is ook mogelijk om deze ten persoonlijke titel in zijn bezit te hebben om er thuis mee te oefenen. Deze hulpinstrumenten dienen hoofdzakelijk om bepaalde lichaamsdelen te harden en een krachtige slag, stoot of trap te leren bekomen. De lichaamsdelen aangewend bij deze oefeningen moeten als het ware gesmeed worden tot keiharde wapens zonder echter hij het trainen kwetsuren op te lopen. Daarom moet steeds dezelfde ritmische stoot altijd even hard en met dezelfde kracht uitgevoerd worden. Na verloop van tijd zal men merken dat men het krachtsgebruik kan verhogen. De harding zal wel eelt op de getrainde lichaamsdelen gaan vormen zonder daarom misvormde handen te krijgen of misvormde gewrichten. De handen van de Japanse grote experten zijn bijna normaal doordat zij hun harding op progressieve wijze en dagelijks uitgevoerd hebben. De gepassioneerde karateka zal zich zeker dagelijks trainen om tot deze harding te komen, nochtans voor bepaalde beroepsbezigheden is het niet aan te raden om tot deze oefeningen over te gaan.

De belangrijkste hulpmiddelen:

 

Makiwara
Het woord makiwara betekent letterlijk "opgerold stro". Het is een stootpaal die lichtjes meeveert en voorzien wordt van strokussens overtrokken met een canvas doek.
 
Opgehangen Makiwara
Is een houten cilinder voorzien van een strokussen en opgehangen aan twee koorden. Deze laatste moet eerst balanceren alvorens toe te slaan.
 
Makiwara  
Sunatawara
Is een zak met zand of bonen gevuld die men aan een boomtak of aan de zoldering ophangt. Wordt veelvuldig gebruikt voor traptechnieken doch ook de andere natuurlijke wapens oefent men hierop.
 

Take-maki
Meerdere dunne bamboestokjes met koord samengevoegd in een rol van verschillende lagen bamboestok jes. De rol wordt meestal tussen twee steunpunten bevestigd (zowel horizontaal als verticaal). Dient in hoofdzaak benut te worden voor de vingertoppen de bovenkant van de pols.
 

Chushi
Is een stok of metalen bar middenin een betonnen ronde schijf gegoten. Hier worden armen en schouders mee ontwikkeld door er diverse zwaaioefeningen mee uit te voeren.
 
Makiwara  

Kame
Is een soort fles of pot volledig met zand gevuld die bij de nek gegrepen word om er door trekbewegingen de polsen en de vingers mee te versterken.
 
Sashi
Is een soort metalen bak met handvat en gevuld met stenen of zand en dient om de polsen te versterken.
 

De emmer
Een emmer gevuld met zand waarin de vingersteken met kracht in indringendheid getraind worden.
 
Tettsu-geta
IJzeren Japanse sandalen (of in gietijzer) om de kracht in de benen bij de traptechnieken te ontwikkelen.
 

Tettsui-bo
Gietijzeren halters van 1,5 à 2 kg om diverse
armbewegingen te verstevigen.
 
Het masker
Het stoffen of kartonnen masker (voorzien van twee uitgesneden ogen).
Dient opgehangen te worden aan twee touwtjes en dient om de vingersteken op het juiste doelwit te richten.
top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap