atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > de MeesterDe Meester


De Meester SHOHITSU NAKAJIMA (1899-1980) bestudeerde verschillende methodes zoals het shorin-ryu en de shorei-ryu alsook het Chinese Bok-Tong-Leong dat hij tijdens zijn lang verblijf als militair in China oefende.

Na het einde van de tweede wereldoorlog begon hij een eigen methode te ontwikkelen door de diverse stijlen om te vormen tot het hedendaags Ryushinkan (= het huis van de geestelijke school) karate.

De definitieve samenstelling van zijn methode greep plaats in 1948 en was een ware omwenteling van het toen klassieke karate. Het wijzigen van de diverse kata's en het creëren van de specifieke Ryushinkan kata's zoals Gosen, Busen en Akatombo zijn hier slechts een klein voorbeeld van. Ook het toevoegen van de uit China afkomstige yaisu-kumite was nieuw.

Grootmeester Shohitsu Nakajima   Zijn contacten met mensen van de yoshin-ryu ju-jitsu bracht ook met zich mee dat een gedeelte worpen werden toegevoegd aan de studie van de Ryushinkan. Wegens de vele Chinese invloeden kreeg de meester vele tegenkantingen in de eerst jaren na de tweede wereldoorlog. Men vond de methode niet Japans genoeg, maar het belette niet dat de Meester zijn ingeslagen weg vervolgde en zijn methode bleef propageren aan ieder die er belangstelling voor voelde.

Eén van zijn beste propagandisten was zijn latere opvolger FUJITA DAIGORO (1933-1996) die de methode steeds op de voorgrond probeerde te brengen door enkele malen naar Engeland te reizen en daar dan onderricht te geven.
Hij werd na zijn tragisch overlijden bij een verkeersongeval opgevolgd door HIROSHI TAKARA.

Tot op heden is de traditie van edelmoedigheid en paraatheid voor en door de studenten steeds in voege gebleven.

Tenslotte is het doel van karate: de geestelijke en lichamelijke ontwikkeling tot in de perfectie proberen te bereiken. Onnodig geweld mag in de karate woordenschat niet thuishoren.

Een strenge discipline voor zichzelf moet de persoonlijkheid en het karakter van de beoefenaar verbeteren.


top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap