atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > de dojoDe dojo


In een gespecialiseerde karate club vindende aanhangers van deze sport de nodige faciliteiten om hun training naar behoren uit te voeren. Het belangrijkste van de sportclub is de dojo (oefenzaal) waar alle oefensessies plaatsgrijpen.

 
Dojo
Elke les wordt voorafgegaan en beëindigd met een gemeenschappelijke zittende groet welke steeds in de richting van de shinden - het dojotempeltje -uitgevoerd wordt of bij de hele grote dojo's in de richting van de kamiza (erepodium). Meestal zijn aan die muurzijde enkele foto's van grootmeesters opgehangen en ook een typische Japanse budospreuk. De oudere meester geeft dan ook meestal de les vanaf de kamiza aan de aanwezige studenten.

Het respect voor de meester of leraar is een algemeen begrip in het karate en wordt zorgvuldig in acht genomen door de leerlingen die steeds immer hun respect blijven betonen voor het gekregen onderricht.
Het aanvangen en besluiten van een oefening met partner gaat steeds gepaard met een wederzijdse staande groet.
 
Dojo

Het behoeft nauwelijks vermelding dat men in de trainingszaal dient te verschijnen met goed gewassen handen en voeten en dat de nagels zeer kort zijn geknipt. Eventuele verwondingen moeten steeds van tevoren zijn verbonden en de verwondingen die men tijdens de training oploopt, dienen terstond verzorgd te worden. Tijdens de oefeningen wordt zo min mogelijk gesproken, zeker niet over nutteloze onderwerpen. Het past niet de ander uit zijn concentratie te halen. Kortom, de dojo is een plaats van respect en training.   

vorige pagina

knop

sitemap