atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > Ryushinkan-Goju karateRyushinkan-Goju karate


De stijl Ryushinkan-Goju is zo complex als de stichter "Shohitsu Nakajima" zelf ooit was. Het is een stijl met Chinese, Okinawa en Japanse invloeden. Het Ryushinkan-Goju is tevens beïnvloed door een aantal andere krijgskunsten. Vele van de bewegingen van deze school zijn zacht (soepel) zoals bij het Chinese Kempo. De harde elementen vinden hun oorsprong dan weer van de Okinawa Karate invloeden. Eén van de zeer spectaculaire oefeningen voor de Karateka is de supersnelle "Yaisu-Kumite" waarbij de Tsuki's als kogels vooruitschieten met een verbazingwekkende snelheid en waarbij de partner uiterst snelle bewegingen moet leren maken. Vele van de technieken vinden hun oorsprong in de bewegingen van dieren zoals: de kraanvogel, tijgerkat, beer, slang, kip, hert, arend, enz. ...Uchi-Uke-Shuto
De specifieke vechtwijze van het Ryushinkan-Goju is 'de razendsnelle opeenvolging van Tsuki's en Geri's bij de Kumite, dit alles in de veelvuldig voorkomende en gebruikte Neko-Ashi-Dachi. Vele Ryushinkan-Goju technieken lijken op het uitslaan van de vleugels van een vogel, alhoewel bij het aanvoelen het meer op een berenslag lijkt dan op de vleugels van een vogel, wat voor een niet voldoende getrainde beoefenaar pijnlijk aankomt en de blauwe vlekken schering en inslag zijn.

De voorbereiding of opwarmingsoefeningen nemen niet veel tijd in beslag en bedragen meestal een 15-tal minuten, doch de nadruk wordt vooral gelegd op de KIHON (zoals Sambon-Renchu en Shotei weringen in Shanchin), dit is typisch Japans. Bij sommige Europese lesgevers krijgt men dikwijls de indruk dat zij de leider van een turnkring zijn in plaats van een Karate club, door het feit dat zij een ellenlange gymnastiek geven en weinig ruimte laten tot de studie van de Waza's.

De bijzondere aspecten van de ademhaling zijn eigen aan de Ryushinkan-Goju. Men leert de student om bij de ademhalingsoefeningen nooit volledig uit te ademen doch een kleine reserve te houden (10 %) zodat men met deze reserve nog kan vervolgen met een krachtige stoot, trap of wering.

De speciale ademhaling vinden we veelvuldig terug in Kata's zoals Tensho, Sanchin, Gosen en Busen. De stabiliteit van de voetensteun tijdens deze Kata's test men op de benen en lichaam van de Karateka door middel van de Shinai. Systematisch slaan op de desbetreffende lichaamsdelen met de Shinai Ieren de Karateka om krachtig en stabiel de Kata's uit te voeren in dc gewenste ritmiek. Bij het uitvoeren van de drie Naihanchi's eist het Ryushinkan-Goju dat deze op gevechtssnelheid worden getoond wat dus ook weer eigen is aan deze stijl. De Naihanchi's hebben hier het voordeel dat zij hoofdzakelijk in Kiba-Dachi en op één lijn uitgevoerd kunnen worden.
top pagina
Hiji-Ago-Uchi
De ademhalingstechnieken bestaan uit twee verschillende manieren, namelijk de In-Ibuki en de Yo-Ibuki. De In-Ibuki is een stevige zachte ademhaling die uit de onderbuik komt zoals men dat ook bij het Yoga aantreft en bij de Zen-meditatie. DeYo-Ibuki is een harde ademhalingsstijl. De geluidseffecten tonen meer dreigend en zeer luid, het lijkt meer op het gegrom van een leeuw alvorens deze aanvalt. De inademing gebeurt tamelijk snel door de neus terwijl de uitademing langzaam door de open mond plaatsgrijpt. Bij de uitademing is het lichaam gespannen tot de keel toe. Het lijkt meer op een dierlijke ademhaling dan op een menselijke. Deze laatste ademhaling dient om de interne organen te versterken.

De Ryushinkan-Goju Karate kunst benadrukt ook discipline, dit is niet alleen fysieke controle van het lichaam maar ook tevens controle van de geest. Het basisidee is om eigen luiheid en tekortkomingen door mentale training en studie te overwinnen. Wanneer men in hct Westen alleen de noodzaak van een getraind lichaam belangrijk vindt, is dit in de Oosterse filosofie het tegenovergestelde. Een keihard getraind lichaam gepaard met een gepurifieerde geest is de inzet van de oosterlingen. Volgens de meester, die ons er laat aan herinneren "Wij zijn altijd Karate studenten - we zullen nooit volledige meesters zijn", is iets wat vele westerlingen niet beseffen of willen begrijpen.
 


 

vorige pagina

knop

sitemap