atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > Ryushinkan-Goju: de trainingsmethodeRyushinkan-Goju: de trainingsmethode


In de oefenzaal de zogenaamde "Dojo" is er geen mat "Tatami" nodig, een effen gladde vloer is voldoende zodat het ook mogelijk is om de training in open lucht te laten plaatsgrijpen.

De training is ingedeeld in gymnastiek; kihon; kata; jiyu kumite en hardingsoefeningen.

Gymnastiek
De inleidende gymnastiekoefeningen omvatten het gehele lichaam doch de nadruk wordt veelal gelegd op de lenigheid van de benen.

Basistechnieken

Kihon
Bij de kihon worden alle basistechnieken doorgenomen ongeacht de graad of gevorderdheid van de beoefenaar. De opstelling van de karateka's gebeurt steeds in blok (formatievorming) afhankelijk van de grootte van de beschikbare trainingsoppervlakte.

Deze kihon uitvoering noemt men sambon-renchu ofwel het driemaal uitvoeren van dezelfde techniek vorderend en driemaal terugkerend De eerste reeks doet men aan een lager ritme teneinde de bepaalde spiergroep een voorverwarming te geven en dan vervolgens herhaalt men dit met snelheid en kracht. Dit gebeurt steeds onder de leiding van een leraar die tussendoor soms bepaalde opmerkingen maakt tot verbetering van de techniek bij sommige studenten

Na de afzonderlijke technieken gaat men over tot het laten uitvoeren van enkele combinaties van 2, 3 of 4 bewegingen uit het basisprogramma Deze combinaties gebeuren eveneens in sambon-renchu
De kihon wordt meestal beëindigd met het ter plaatse uitvoeren van de shotei (palmhandweringen) technieken Deze worden ter plaatse uitgevoerd in de stand sanchin-dachi waarbij viermaal geweerd wordt en bij de vijfde tel voert men een tsuki uit

Kumite
Kumite betekent letterlijk "ontmoeting der handen". Bij het kumite bestaan er verschillende trainingsvormen.
Het Ryushinkan-Goju oefent de hieronder vermelde trainingswijzen.

Ippon-Kumite
Eén vooraf vastgestelde enkelvoudige aanval gevolgd door één wering en één tegenaanval.

Sambon-Kumite
Drie na elkaar volgende aanvallen die driemaal geweerd worden en na de laatste wering maakt men een tegenactie.

Gohon-Kumit
Dit zijn vijf opeenvolgende aanvallen die vijfmaal geweerd worden en als laatste één tegenactie. Bij het Ryushinkan-Goju doet men deze oefening meestal met de vordering in sanchin-dachi en tevens wijken in sanchin-dachi al werend met shot ei technieken.

Ippon-Jiyu-Kumite
Is de voorbereiding tot het sparren in vrije verplaatsingen en het uittesten van een bepaalde techniek. Er mag slechts één aanval plaatsgrijpen. Bij deze oefening zijn combinaties uitgesloten.

Yakusoku-Kumite
Dit zijn opgelegde verdediging en/of combinatie oefeningen.

Yaisu-Kumite
Is een reactieoefening vanuit kiba-dachi bedoeld om op korte afstand tsuki's te Ieren weren en snelle reacties aan te kweken.

Jiyu-Kumite
Is het vrij sparren waarbij men alles uittest als voorbereiding tot de competitie

Shiai
Het vrije gevecht met toekenning van punten.

top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap