atemi-ryu-deurneU bent hier:


startpagina
> Budo-disciplines > karate > coördinatie van de ademhalingCoördinatie van de ademhaling


Het lichaam ondergaat momenten van kracht en zwakheid volgens de ademhalingstijd.

Bij het inademen - hetzij bij de aanval of bij de verdediging - ontspannen de spieren zich zodat men geen krachtige actie kan doen. Het tegengestelde doet zich voor bij de uitademing tot op het moment dat men deze blokkeert want dan kunnen de spieren zich spannen.

Elke karatebeweging moet in de eindfase met deze uitademing eindigen (met een reserve van 10% in de longen te houden). In de praktijk valt men aan als de longen vol lucht gevuld zijn om bij de uitademing de lucht weg te jagen in samenhang met de aanvalstechniek. De concentratie is echter zeer kort om het impactpunt snel te raken.

Indien men dit principe correct toepast kan men langer een wedstrijd volhouden zonder buiten adem te geraken. In de meeste gevallen gaat deze uitademing gepaard met een kiai (kreet, welke vanuit de onderbuik (tanden) komt. Deze kreet geeft een bijkomende energie en versterkt de beweging van de actie en laat tevens de tegenstander schrikken.

Het RYUSHINKAN kent twee belangrijke ademhalingsmanieren, zijnde de IN-IBUKI en de YO-IBUKI.
De eerste is een stevige normale zachte ademhaling uit de onderbuik komend, doch de YO-IBUKI is de typische harde ademhaling die zeer luid het geluid van een grommend dier weergeeft.
Het is een beweging die snel door de neus gebeurt en bij de uitademing kleeft men de tong tegen het verhemelte en ademt langzaam uit door de geopende mond. Het is een ademhaling waarbij het ganse lichaam onder spanning staat en dient om de inwendige organen te verstevigen.
  coördinatie ademhaling   

vorige pagina

knop

sitemap