atemi-ryu-deurneU bent hier:startpagina
> Budo-disciplines > ju-jitsu > geschiedenis
Geschiedenis

De samoerai die gekleed was in het lichtgewicht harnas en op het slagveld steeds gebruik maakte van zijn zwaard kwam tot de bevinding dat indien hij zijn zwaard tijdens het gevecht verloor zich verder diende te verdedigen met specifieke lichaamstechnieken, alzo ontstond het KUMI-UCHI. Door het harnas kon hij zich niet zo gemakkelijk bewegen, maar kon ook niet eenvoudig worden beetgepakt. Men kan besluiten dat het KUMI-UCHI sterke benen en heupen vereisten en men moest de vijand dicht benaderen om hem op de grond te werpen. De uitgangspositie was de "YOTSI-GUMI" waarbij de tegenstanders over elkaar stonden, met de beide handen op de grond. Hierbij hoefden ze elkaar niet bij de kledij te grijpen.

Dojo
 
Sommige Japanse historici beschouwen de TAKENOUCHI-RYU ( stichter = Takenouchi Hisamori) als de eerste oorspronkelijke ju-jitsu school. Nochtans bestonden vroegere Ryu stijlen van ongewapend vechten reeds in de HEI periode, maar deze waren ingedeeld bij de wapensystemen. De oprichting van de TAKENOUCHI-RYU greep plaats in 1532 en maakte veelvuldig gebruik van sumo technieken. Geïnspireerd door een YAMA-BUSHI (= bergkrijger) werd het belang van korte wapens als onderdeel van het systeem aanvaard. Er werd door TAKENOUCHI een methode ontworpen die de naam KOGUSOKU kreeg. In grote trekken was dit een gevechtsvorm die zich in hoofdzaak echter op het gebruik van het zwaard concentreerde.

Ju-Jitsu is eigenlijk een verzamelnaam van diverse gevechtssystemen die soms onderling weinig overeenkomst vertoonden. De term Ju-Jitsu werd pas gebruikt nadat in een later stadium de technieken meer ontwikkeld werden en ging zich gedeeltelijk onafhankelijk van de wapensystemen afscheiden. Soms kan het aangeduid worden als een gewapende of ongewapende methode.


Het Ju-Jitsu kent methodes om te stampen, slaan, werpen, wurgen,klemmen en kniestoten geven. Tevens het gebruik van bepaalde wapens en manieren om een tegenstander vast te binden behoort eveneens tot het Ju-Jitsu gamma.
 
Dojo  

Men schat dat er 725 officieel erkende ju-jitsu systemen geregistreerd werden. De kennis van Atemi of het aanvallen van vitale punten (kyoshu) begon pas in de EDO periode en heeft zeker een grote invloed van het ChineseCHUAN-FA (vuistsystemen) ondergaan.

Men ziet in de middeleeuwen het ju-jitsu onder verschillende andere namen in Japan verschijnen zoals ; KUMI-UCHI, KOGUSOKU, YAWARA, TAJ-JITSU, WAJITSU, TORITE, KENPO, HAKUDA, HOBAKU, KOSHI-NO-MAWARI en SHUBAKU. Later werden al deze benamingen onder een algemene noemer JU-JITSU gebruikt alhoewel sommige scholen weinig overeenkomsten vertoonden.
top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap