atemi-ryu-deurneU bent hier:startpagina
> Budo-disciplines > ju-jitsu > ju-jitsu in Europa
Hoe kwam ju-jitsu in Europa?

Het blijkt uit archieven dat Engeland de eerste natie was om Japanse ju-jitsu instructeurs te ontvangen. Deze instructeurs kwamen niet in hoedanigheid van ju-jitsu lesgever doch b.v. als bankbedienden, militairen, studenten en zakenmensen.

Het blijkt dat Takashima Shidachi van de Yoshin-Ryu Ju-Jitsu een uitgebreide lezing gaf over de geschiedenis van het ju-jitsu, judo en het Yoshin-Ryu in de Japanse kring en dit volledig met illustraties op datum van 29 april 1892. De heer Shidachi was secretaris van de Londense afdeling van de bank van Japan. De Engelse ingenieur W.E. Barton-Wright, die 9 jaar in Japan verbleef en ter plaatse lessen ging volgen in ju-jitsu bij verschillende meesters, ontmoette in de dojo van Yokohama de ju-jitsuka Yukio Tani van de Tenjin Shin'yo Ryu. Beiden kwamen overeen om naar Engeland terug te keren en aldaar een ju-jitsu academie te openen. Zij kwamen in Londen aan op 26 september 1899 in gezelschap van de broeder van Yukio Tani die eveneens een begaafd ju-jitsuka was.

Barton zorgde ervoor dat de gebroeders Tani op het toneel konden verschijnen van de Empire Music Hall om hun kunst te demonstreren. Yukio's broeder weigerde dit echter achteraf omdat dit volgens hem niet strookte met de principes van het ju-jitsu en keerde terug naar Japan.

Yukio Tani echter ging verder en aanvaardde verschillende uitdagingen in de Music Hall, het was tijdens deze optredens dat hij contact kreeg met de Schot William Bankier (een culturist). Bankier was dadelijk geïnteresseerd in de Japanner en kon hem overtuigen om Barton te verlaten. Bankier, die optrad en schreef onder de naam van "Apollo", stelde Tani voor aan enkele worstelvrienden en in het bijzonder aan Percy Longhurst, een auteur van het onderwerp selfdefence.

 
ju-jitsu op zijn best top pagina

In 1904 werd de British Society for Ju-Jitsu gevormd.
Tani zelf opende in 1904 de Japanse school voor Ji-Jitsu.
Deze school was open van 9 u, tot 21 u. van maandag tot en met Zaterdag.
Doch toen was Tani blijkbaar niet meer de enige ju-jitsuka in Engeland want in oktober 1900'kwam Sada Kaza Uyenishi van de Hagiowa's Tenjin Shin'yo Ryu Dojo aan. Sada's vader was een vroegere samoerai Kichibe Uyenishi genaamd.

Uyenishi trad eveneens op in de Music Hall onder de naam Raku wereldkampioen ju-jitsu. Hij was tevens een expert in Tambo-Te (= korte stoktechnieken). Uyenishi opende zelf een school "The picadilly school of Ju-Jitsu".
Het is echter een feit dat Tani en Uyenishi dikwijls samen optraden in de Music Hall.

In 1904 kwam Tarro Miyake, Kodokan Judoka en tevens Yoshin Ryu ju-jitsuka, in Londen aan. Miyake was gegradueerd van de Dai Nihon Butokukai en hield een Menkyo-Kaiden. In 1903 had hij tevens van prins Komatsu het erezwaard gekregen.

Rond dezelfde periode kwamen tevens Yoshin mensen aan zoals S.K. Eida, L Hirano en Shozo Kamaya. In datzelfde jaar versloeg Miyake zijn landgenoot Tani met Harai-Goshi (= vegende heupworp). Doch in 1905 verschenen zij samen bij hun optreden en hielden samen de Japanse school voor Ju-Jitsu open.

Ahkitaro Ohno kwam in 1905 aan. Ohno was een 4° Dan van Kano's Kodokan Judo. Ohno werkte met Uyenischi en hielpen elkaar les geven in de Picadilly school. Een belangrijk feit deed zich voor toen Uyenishi te Belfast was gedurende de winter. Een man viel in het water en Uyenishi dook hem achterna en bracht hem weer op het droge en door middel van kuatsu technieken werd de man gered.

W.E. Steers bezocht in 1903 zijn vriend E.J. Harisson (later auteur van verschillende Budoboeken) in Yokohama en hij beoefende ju-jitsu in Ilagiwara's Dojo.

Toen hij in 1904 terugkeerde naar Londen, nam hij het ju-jitsu weer op in Uyenishi's school.
In 1905 verhuisde Harrison naar Tokyo en sloot aan bij de Kodokan.
Harisson maakte tevens kennis met Meester Nobuyuki Kunibushibe van de Shinden-isshin-ryu-ju-jitsu, die een dojo van 50 matten had genaamd "Shidokan" in het Shinbashi district van Tokyo.
 

De meest markante figuur later in Europa was Gunji Koizumi die in de maand mei van 1906 in Prestatyn North Wales aan boord van de ss Romford aankwam.

Gunju Koizumi werd geboren op 6, juli 1885 en kwam vaneen dorp in de Ibaraki provincie. Op twaalfjarige leeftijd ging hij naar Tokyo en trainde in de dojo van Nobushige Tago van de Tenshin Shin'yo Ryu. Onder Tago en zijn assistent N. Takagaki leerde hij de ju-jitsu stijl en een beetje kenjitsu. Koizumi kwam in 1904 in Fusan (Korea) terecht en vervoegde daar de school van Nobukatsu Yamada van de Shinno-Shindo Ryu waar hij tevens kenjitsu en kuatsu studeerde. Van deze school ontving Koizumi tevens een meestercertificaat.

Toen Koizumi in Liverpool aankwam, ontdekte hij een kopij van "Strand magazine" waarin een advertentie stond voor het volgen van ju-jitsu lessen van Mr. Kara S. Ashikaga. Koizumi zocht dit adres op en kwam terecht bij dhr. Thomas, die vertelde dat dhr Ashikaga naar Tokyo was teruggekeerd, Dhr. Thomas bood aan Koizumi de post van hoofdinstructeur aan. Koizumi, die in geldnood zat, aanvaardde dit dadelijk.

De dojo bleek achteraf een mislukking te worden wegens het gebrek aan belangstelling van de plaatselijke bevolking. Kort daarna ontmoette Koizumi zijn landgenoot Ohno in Liverpool die er juist een optreden gaf.
In augustus 1906 kwam Koizumi in Londen aan en oefende daar in de dojo's van Tani en Uyenishi.
Doch van 1907 tot 1910 vertrok Koizumi naar de U.S.A. Later stichtte Koizumi de bekende Budokwai waarvan hij hoofdlesgever bleef tot aan zijn dood.

De eerste hoofdinstructeur van de Budokwai was de reeds gekende Tani. Later kwam Jigoro Kano op bezoek in gezelschap van de 4°Dan Hikoichi Aida (judoka). Kano reikte dadelijk aan Koizumi en Tani de 2° Dan Judo uit.
top pagina


 

vorige pagina

knop

sitemap